Så döljer du din alopeci inför provspelningen

Om du är skådespelare vet du vikten av att ha fint hår och en snygg frisyr. Men både män och kvinnor kan lida av håravfall och som man är det ofta synligare om du lider av alopecia, det vill säga håravfall. Varför får män alopecia? Det är en stor fråga och vad kan man göra åt det?

Varför får män alopecia?

Ofta är alopecia en ärftlig sjukdom men det finns också de som utvecklar den under livets gång av andra orsaker. Ibland kan nämligen sjukdomen hoppa över någon generation och då kan du i bästa fall slippa den. Långvarig stress kan vara en utlösande faktor eftersom olika personer drabbas av olika problem när de är oerhört stressade en längre tid.

frågan Varför får män alopecia? kan man alltså ge flera svar. Det är också viktigt att veta att även kvinnor får alopecia och då går det att dölja det med rotspray, peruker eller att helt enkelt kamma över fläckarna med det övriga håret.

Att göra alopecia osynligt

Om du är man och spelar i filmer och behöver ha tjockt och fint hår kan alopecia eller håravfall sätta käppar i hjulen. Men det finns knep för att göra det osynligt utan att behöva använda peruk. Bland annat kan du använda rotspray från olika varumärken för att dölja de kala fläckarna. Men du kan faktiskt även snagga dig helt och raka av dig håret och göra en helt ny stil. Vissa män gör till och med en grej av sin alopecia och låter fläckarna synas. Om du kanske har en roll som ger dig möjligheten att behålla fläckarna kan du göra det. Kanske ska det göras en film som ska informera om sjukdomen och då är du den perfekta rollinnehavaren.

Det finns faktiskt modeller som gör en skönhetsgrej av det faktum att de till exempel har pigmentbortfall på stora delar av kroppen, men låter det vara för att vara unika i sitt slag.

Så lyckas du på provspelningen

Även om det är ditt utseende som spelar stor roll till viss del när du söker en roll för en film så är det faktiskt främst din talang som man går efter. Utseendet kan i viss mån ändras med styling. Dock är det viktigt att du faller någorlunda in i den kategori som regissören önskar. Om du då till exempel lider av alopeci är det en bra idé om du på något sätt försöker dölja det när du provspelar. Använd rotspray eller försök täcka dina fläckar med något, eller kanske rakar du huvudet helt om du är man.

Förbered dig väl innan du går till en audition och läs på ordentligt gällande vad regissören letar efter. Om du till exempel har fått ett utdrag ur ett manus som du ska läsa så ska den sitta perfekt. Staka dig inte och prova olika sätt att läsa den på framför spegeln hemma och kanske till och med inför en kompis som får ge sin personliga åsikt och ge råd.