Skräckfilmer från 1990-talet

1990-talet hade precis som 2000- och 2010-talet ett antal spännande skräckfilmer. Dagens filmentusiaster letar kanske främst efter filmer med fantastiska effekter och skrämmande händelser. Men genom att se dessa filmer, som många räknar som klassiker, kommer du förhoppningsvis inse att det inte behövs mycket för att en film ska bli både skrämmande och fantastisk.

Scream

Scream är en skräckfilm från 1996 som de flesta skräckfilmsälskare har sett minst en gång. Den utspelar sig i Woodsboro, Kalifornien, en fiktiv stad. Filmen börjar med att high school-studenten Casey samt hennes pojkvän blir mördade av någon i en vit gummimask. En klasskamrat till Casey, Sidney, förlorade sin mamma på ett liknande sätt ett år tidigare vilket får henne att gå igenom en dålig tid. Allt eftersom faller Sidneys vänner offer för mördaren, en efter en, vilket får henne att inse vem mördaren egentligen är efter. Scream blev en stor succé och det finns tre uppföljare.

The Blair Witch Project

Det här är en unik film som använder sig av “funnen film”, vilket är ett berättarkoncept. Tre ungdomar beger sig ut i skogen för att filma en dokumentär om den lokala legenden “The Blair Witch”. De tar med sig all utrustning som består av kameror, tält och bandspelare. De försvinner dock och drygt ett år senare hittas inspelningarna de gjort. Dessa inspelningar är vad som blev filmen.

Åsikterna om filmen är väldigt blandade. Vissa älskar berättarkonceptet medan andra tycker det är svårt att hänga med i handlingen. Trots detta sågs filmen av en stor publik. År 2008 hade filmen omsatt 250 miljoner dollar vilket var 10 000 gånger vad de hade i budget. Tack vare detta blev The Blair Witch Project en av de mest lönsamma filmproduktionerna.