Svenska filmproduktionsbolag

Bakom varje svensk film står ett produktionsbolag som är de som står för den kreativa processen från att någon har en idé till en film till att den produceras och sedan marknadsförs för att människor ska vilja se filmen. I den här artikeln går vi igenom några av Sveriges största filmproduktionsbolag.

SF studios

SF står för Svensk Filmindustri och är ett aktiebolag som har funnits i över hundra år. År 1919 var året som SF kom till efter en sammanslagning av bolagen AB Svenska Biografteatern och Filmindustri AB Skandia och sedan dess har SF studios varit en av de största filmproduktionsbolagen i Sverige.

I början producerade bolaget främst stumfilm eftersom det var den typen av film som fanns på marknaden. Men det var på 1960-talet som SF studios började etablera sig på den svenska filmhimlen och producerade bland annat några av Ingmar Bergmans filmer och vissa produktioner av Hasse och Tage. På 70- och 80-talet producerade SF några filmer som ligger många varmt om hjärtat. Till exempel Astrid Lindgrens filmatiseringar och Jönssonligan.

Götafilm

Precis som namnet förtäljer så finns Götafilm på västkusten och i staden Göteborg. Produktionsbolaget grundades år 1988 av Christer Nilsson. De gör tv-serier, dokumentärfilmer och filmer. Det många av deras produktioner har gemensamt är att de utspelar sig på Västkusten. Några exempel på filmer som Götafilm producerat är Simon och ekarna, Ciao Bella, Smala Sussie och Bäst i Sverige.

Memfis film

Filmproduktionsbolaget Memfis film har funnits sedan år 1989 och har bland annat producerat filmer av Josef Fares och Lukas Moodyson. Några exempel är Jalla Jalla, Masjävlar och den numera klassiska kultfilmen Fucking Åmål.

FLX

Ett produktionsbolag som är något nyare än de vi nämnt tidigare är FLX. FLX grundades år 2007 av Felix Herngren där även namnet kommer ifrån. Förutom att de gör tv-serier som Solsidan och Bonusfamiljen står de bakom filmproduktioner som Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och Jönssonligan.

Tre vänner

Tre vänner är ett produktionsbolag som grundades år 1995 av manusförfattarna Micael Hjorth, Tomas Tivemark och Johan Kindblom. Förutom att de gör tv-serier och program så gör de reklamfilm och långfilm. Några exempel på filmer som tre vänner har producerat är En man som heter Ove, Ett öga rött och Snabba cash.

Nordisk film

Nordisk film är en av nordens största filmbolag och har funnits sedan år 1906. Företaget finns representerat i Danmark, Sverige, Finland och i Norge. Nordisk film står bakom en filmserie som setts av de allra flesta svenskarna. Vi pratar såklart om Beck.

StellaNova

Ett annat lite nyare produktionsbolag är StellaNova film som har funnits sedan år 2008. StellaNova producerar både tv och film. Några filmer de har producerat är Ted – för kärlekens skull, Monica Z och En gång i Phuket.

Yellow bird

Yellow bird är ett produktionsbolag som grundades 2003 och producerade Wallander-filmerna. Sedan dess har de fortsatt att producera både tv och film. Förutom Wallander har de bland annat producerat filmatiseringen av Stieg Larssons Millennium-trilogi.