Vänner: TV-serien som förändrat generationer

Det finns vissa tv-serier som verkligen förändrat hela generationer. Förändringen behöver inte ha varit radikal på något sett, i någon mån har de förändrat många människor. Friends, eller vänner som den heter i Sverige, är sannerligen en sådan tv-serie.

Starten på något unikt

TV-serien Friends, eller Vänner, är en komediserie som skapats av David Crane och Marta Kauffman. Det första avsnittet sändes i USA på TV-kanalen NBC den 22:a september 1994. Hela tio säsonger hann det att bli och en världssuccé utan like. Än idag snurrar avsnitten på flera kanaler och samlar ny fans varje år. Det finns massor av olika Friends merch som passar utmärkt som present för alla som är födda på 80-talet eller senare. En mugg eller en poster med de välkända skådespelarna förgyller säkerligen dagen för de allra flesta. Vänner har kommit att bli en nostalgisk serie för många generationer och har säkerligen påverkat hur man ser på konceptet: vänner. Egentligen är det rätt fantastiskt att ett så enkelt koncept som serien bygger på kunnat blivit så populärt.

Enkelt grundkoncept

TV-serien Vänner har sin skådeplats i New York på 1990-talet. Grundkonceptet är att vi får följa sex stycken vänner med olika karaktärsdrag, och deras liv. I det allra första avsnittet flyttar Rachel in till sin barndomsvän Monica, och i lägenheten mitt emot bor kompisarna Chandler och Joy. Monicas bror Ross börjar också han att umgås med dessa fyra, och så gör även Monicas gamla rumskompis Phoebe. Många av scenerna utspelar sig i någon av deras lägenheter, eller i ett närliggande kafé.

Seriens signaturmelodi blev väldigt populär och de flesta kan nog nynna med i ”I’ll Be There For You” som är skapad av The Rembrandts. Rachel spelas av den sedermera kända skådespelaren

Jennifer Aniston. Rachel inleder serien med att ha rymt från sin man mitt under bröllopet och gör allt för att få starta om sitt liv. Hon brinner för mode och kläder och inleder en relation med Ross. Även Ross spelas av en skådespelare som vi sett mer av i olika filmer: David Schwimmer. Ross är något nördig och den snällaste av karaktärerna. Han är lite av en akademiker och arbetar som paleontolog. I början av serien arbetar han på Museum of Prehistoric.

Ett komiskt slut

Den sista repliken (spoilervarning) ges av Chandler. När de alla bestämmer att de ska gå iväg för en fika, frågar han “Vart?”. Det är ett roligt skämt att avsluta serien på, då man i tio säsonger har följt vännerna i så gott som varje avsnitt, där de varje gång fikar på exakt samma kafé.